Pozor na cizopasníky

23.07.2007 22:52

Nakažení komáři přenášejí na psy exotické cizopasníky. Než se vydáte se svým čtyřnožcem na cesty, je dobré si uvědomit, že s větším výskytem komárů se nebezpečí nakažení vašeho psa zvyšuje.



Chorobu vyvolávají cizopasní červi označovaní jako filarie – česky vlasovci. Jsou nejčastěji přenášeni bodavým hmyzem, zejména komáry. Knámse onemocnění dostalo údajně z Chorvatska přes sousední země. Ale první ohniska filariózy jsou známá již od roku 1913 v Číně, Japonsku, východní Indii, severní Americe, v Itálii, Německu, Anglii a Dánsku.
V Evropě onemocněli hlavně psi dovezení ze zámoří. Larvy cizopasníků, které se krevními cestami donesou až k srdci, přenášejí na zdravá zvířata zpravidla komáři z infikované krve nakažených zvířat. Lidově se nazývají srdeční červi. Ze srdce se přenášejí do plicních cév, kde podobně jako v srdci způsobují zánět.

Dále bychom měli vědět:

Onemocnění se vyvíjí pomalu. Z počátku lze jen při kontrole vzorku zjistit změnu krevního obrazu s příznaky chudokrevnosti.
V pokročilejším stádiu nemoci postižený pes kašle a hubne. Lidé cestující do zahraničí se svými mazlíčkymohousrdeční červivost psů přivézt snadno.
Prevencí jsou přípravky proti blechám nebo klíšťatům, aplikované podle návodu.

 

Zdroj: https://www.denik.cz/moje_hobby/pes_cizopasnici20070707.html