Pozor, už zase hrozí klíšťata

10.01.2007 22:44

OSTRAVA - Rozmary letošní zimy přinesly nejedno překvapení, ať už ve formě rozkvetlých stromů či dozrálých jahod. Teplý prosinec a leden však s sebou přinášejí i rizika, která jsou pro toto roční období zcela ojedinělá. Lidem hrozí i v tomto nejchladnějším měsíci roku klíšťata

Riziko sice není tak velké jako v létě, protože se více oblékáme, klíšťata si přesto svou cestu k hostiteli najít dokážou. "Výskyt klíšťat a jejich aktivita je důsledkem extrémně vysokých teplot a v posledních desítkách let jde o jev naprosto výjimečný," řekl Bohumír Lojkásek z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.

"Nemohla jsem tomu uvěřit, ale o Vánocích jsem měla na noze klíště. Máme chatu v Beskydech, takže jsem ho chytla asi tam. Naštěstí nebylo infikované. Klíšťě měl i můj syn," svěřila se Gabriela Koláčková z Ostravy.

To, že klíšťata "nespí" ani v lednu, včera potvrdil primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel. "Vzhledem k tomu, že současné teploty odpovídají říjnovému počasí, klíšťata jsou aktivní. Slyšel jsem, že si během Vánoc vytáhlo několik lidí opakovaně z těla klíště," řekl Kümpel a upozornil, že mezi největší rizika patří vytahování klíšťat psům, což se vymstilo loni na podzim staršímu muži, který po tomto zákroku ochrnul na obě nohy a ve vážném stavu skončil právě v opavské nemocnici. "Především pro starší lidi může být tato nákaza velmi nebezpečná, proto všem doporučuji očkování, pro které je nyní velmi vhodná doba," dodal primář a upozornil, že cena vakcíny se snížila.

S klíšťaty se v poslední době setkávají ve svých ordinacích také veterináři. "Příroda je nevyzpytatelná. Za poslední týden mě navštívili dva klienti, jejichž psi měli na těle přisáté klíšťě. Přestože Beskydy nejsou oblastí, kde se vyskytují klíšťata infikovaná, zdůrazňuji majitelům zvířat, aby byli při vytahování klíšťat svým psím miláčkům obezřetní," řekl frýdecko-místecký veterinář.

Podle odborníků by lidé měli klíště co nejrychleji odstranit, a to třeba vytržením. Místo vpichu je potřeba důkladně vydezinfikovat, nejlépe jodovými přípravky. Infikovaná klíšťata se nejčastěji vyskytují v oblastech Bruntálska, Opavska, Jesenicka, Krnovska a také ve východních částech Ostravy.

 

MARIE STYPKOVÁ


 

Zdroj: Moravskoslezský deník  -  10.1.2007