Veterináři zakázali látku, která tráví zvířata

02.02.2009 12:01

Praha - Terapeutická a asistenční fena Adélka pomáhala nemocným a měla se stát základem úspěšného rodu. Plány majitelů Macháčkových z Chroustníkova Hradiště ale neměly dojít naplnění. V srpnu minulého roku Adélku někdo otrávil velmi jedovatým insekticidem furadanem. Státní rostlinolékařská správa používání tohoto prostředku k ošetřování rostlin ke konci minulého roku úplně zakázala.

Autor:
Filip Sušanka
Autor: Deník

 

Desátý srpen minulého roku se do paměti chovatelů Macháčkových zapsal velmi černým písmem. „Po několika výhrůžkách zastřelením jsme našli Adélku motat se po za-hradě a po deseti minutách cestou k veterináři se v ukrutných bolestech v kufru auta doslova umlátila. Pitva prokázala, že byla otrávena,“ píší na svém webu chovatelé Macháčkovi. Případ šetřila policie, ale po nějakém čase vyšetřování odložila.

 

Uhynuly desítky živočichů

Miláček chovatelů z Trutnovska není ani zdaleka jediným, který zemřel na otravu tímto insekticidem. Jen za poslední půlrok podle České společnosti ornitologické takto uhynulo deset psů. A stovky ptáků a dalších živočichů.

„Několik kapek tohoto jedu dokáže spolehlivě usmrtit nejen škůdce zemědělských plodin, ale prakticky cokoliv živého. Zřejmě proto se u nás často objevují návnady na-puštěné karbofuranem, pomocí nichž se „manažeři přírody“ zbavují lišek, kun nebo vyder. Patrně nechtěně se pak otráví i dravci nebo pes na procházce,“ varuje před i pro člověka nebezpečnou látkou Česká společnost ornitologická.

Proto úplný zákaz používání insekticidu ornitologové přivítali. „Ze zákazu máme radost, ale jeho význam nemůžeme přesto přeceňovat. Šlo o tak silný jed, že k otrávení návnady stačí jen několik kapek roztoku. Obáváme se, že staré zásoby budou traviči používat ještě řadu let. Hlavní prioritou pro nás zůstává důsledné vyšetření a potrestání pachatelů,“ prohlásil šéf programu Volná křídla České ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek a dodal, že se to nedaří.

Státní rostlinolékařská správa reagovala na rozhodnutí Evropské komise a vyřadila přípravek Furadan 350 F obsahující jedovatý karbofuran ze seznamu povolených prostředků. Od prosince roku 2007 byl zakázán jeho prodej, od konce minulého roku se pak nesmí vůbec používat. Pokládáním otrávených návnad se pachatel dopouští několika trestných činů.