Bobina: "Když pes pomáhá, jsou největší odměnou rozzářené oči."

20.12.2010 10:53

 

15. prosince 2010, 21:42, téma OBYČEJNÍ LIDÉ KOLEM NÁS, Stanislava Marešová

Kdo měl to štěstí a poznal Hanu Mősnerovou, které ale nikdo neřekne jinak než Bobina nebo Chozina, ví, jak vypadá člověk, který se beze zbytku rozkrájí pro druhé. Já měla to štěstí, že jsem se s ní v životě potkala hned několikrát. Ať už to bylo na kurzech pro osobní asistenty, na půdě Palackého univerzity nebo na akcích, kde byla úspěšnou organizátorkou, vždycky naplnila své okolí neutuchajícím veselím a všenakažlivým optimismem. A při každém setkání se jako červená nit vinuly historky o psech, canisterapii a pomáhání těm druhým.
Bobina je živel, který se našel v pomáhání druhým. A proto jste už na stránkách Rej.cz možná četli článek o Ceně Ď, kterou v červnu 2010 získala, o Plesu otevřených srdcí, či o její  zatím poslední velkolepé akci, kterou bylo první odborné setkání canisterapeutů zde u nás na Šumpersku, které se uskutečnilo v závěru listopadu v Sobotíně.

"Jeho cílem bylo předávání informací a praktických rad z této oblasti jak mezi zkušenými pracovníky napříč organizacemi, tak i nabídnutí pomoci začínajícím terapeutům v nelehkých začátcích,"  říká mi Bobina, když se ptám na výsledek této přeci jen pro náš kraj ojedinělé akce.

Workshop zaštiťovaly  Bc. Lenka Parůžková, odborný kynolog Hana Mösnerová, taktéž jako Lenka zkušební komisař společnosti  Podané ruce o.s.

Pokud byste snad o Hance měli málo informací, nabízí se podívat se na její největší a nejvytíženější činnost, kterou je práce pro sdružení Podané ruce, kde za sekci Šumperk zajišťuje odborně vedenou canisterapii.

Sdružení Podané ruce, o.s. vzniklo v roce 2000 za účelem použití psů k fyzické, psychosomatické, psychické a sociální pohodě – canisterapie a aktivity se psem, podpory integrace handicapovaných lidí do společnosti a podpory využívání psů ke kompenzaci postižení lidí fyzicky, mentálně nebo sociálně handicapovaných.

Hanka a její pejsek bearded collie BAZILIŠEK Z KOUZELNÉ POHÁDKY navštěvují při své práci na třináct různých organizací jako jsou dětské domovy, domovy důchodců, dětské stacionáře nebo speciální školy.

 

 

Originální video s Baziliškem a jeho paničkou najdete ZDE.

 

Osobní stránky Baziliška a jeho paničky jsou ZDE. Sledujte i informace o plánovaném IV. ročníku Plesu otevřených srdcí, který by se měl opět konat v únoru roku 2011.


Baziliška a jeho paničku Hanku můžete kontaktovat i na facebooku, když si zadáte Otevřená srdce - canisterapie

 

Zdroj: Šumperský rej