Eliška Knězková s Nerem

11.08.2010 19:14

 

Dobrovolníci v nemocnici fungují i přes prázdniny


Bílovec - Od roku 2007 existuje v Bílovecké nemocnici dobrovolnický program. Lidé, kteří se pro tuto práci rozhodli, chodí za pacienty a snaží se je alespoň myšlenkově odpoutat od lůžka a jejich nemoci.


Autor:
Věra Růčková

 


Eliška Knězková se psem Nerem se do dobrovolnického programu zapojují už od začátku.

Autor: Marie Dlabalová
Léto si mnoho lidí nedokáže představit bez výletů do okolí či koupání. Svůj volný čas však chtějí trávit venku i například starší pacienti nemocnic, kteří se nemohou pohybovat bez pomoci zdravotníků. „Jejich prodlouženou rukou jsou dobrovolníci. Nenahrazují odbornou ošetřovatelskou péči, ale s pacientem si povídají, zpívají nebo hrají společenské hry,“ informovala mluvčí Bílovecké nemocnice Marie Dlabalová s tím, že tito lidé pomáhají smysluplně využít dlouhý čas pacientům v nemocnici.

V současné době do nemocnice dochází devět dobrovolníků. „Teď v létě někteří vyhlásili prázdniny. Jsou to především studenti, kteří odmaturovali a čeká je studium na vysokých školách. Zůstali ti skalní. Ti využívají přijatelného počasí a odvážejí si pacienty na vozíku do nemocničního parku,“ dodala Dlabalová. Pacienti tak alespoň na okamžik změní prostředí a mohou si užívat zeleně a květin.

Jedním z dobrovolníků je Ladislav Blahuta z Jerlochovic u Fulneku, který se dobrovolnické činnosti věnuje druhým rokem. „Je lepší být venku než na pokoji. Nemocniční areál je opravdu pěkný,“ zmínil Blahuta, jenž přinesl svým svěřencům i minerálky. „Teď v létě je nutné doplňovat tekutiny,“ dodal na vysvětlenou. Dle jeho slov je ale větším dobrovolnickým přeborníkem Eliška Knězková z Fulneku. „Byla mezi prvními dobrovolníky, kteří v Bílovecké nemocnici v roce 2007 začínali,“ potvrdila Dlabalová.

Eliška Knězková, kromě toho, že pravidelně dochází za pacienty do nemocnice, jim také hraje na kytaru a zpívá, učí je znovu mluvit a dvakrát měsíčně s sebou přiveze i svého psa Nera v rámci canisterapie. S touto metodou, jež využívá pozitivního působení psa na zdraví člověka, se v nemocnici, přesněji na oddělení následné péče, začalo přesně před rokem. „Teď si dáme trochu pohov. Já i pes si potřebujeme po tom roce na chvíli odpočinout,“ uvedla při své návštěvě v polovině července Knězková.

 

Zdroj: Novojičínský deník, 17.7.2010