Trojice přítulných fenek dokáže potěšit i dojmout až k slzám

23.04.2012 18:01

 

Zuzana Nosková z Horního Slavkova a její přítulné fenky Apina, Sisinka a Belisa. Autor: DENÍK/Milan Hloušek


25.03.2012 19:30
Sokolovsko - Když starý člověk leží dlouhé dny na lůžku, stižen těžkou nemocí, je pro něj každé vlídné slovo nebo laskavé pohlazení doslova blahodárným pramenem. Silným povzbuzením pro psychiku jsou také pravidelné návštěvy těch nejmilovanějších. Ti přinášejí povzbuzení, radost a trochu i té naděje.


Pro někoho je tím spásným andělem příbuzný, partner nebo věrný přítel. Nemusí to však být pokaždé člověk. Rozzářit smutné oči dokáží i čtyřnozí kamarádi. Přímo vycvičená je na to trojice přítulných fenek Apina, Sisinka a Belisa. Pro ty se docházení do nemocničního prostředí již stalo rutinou.

Jakou radost umějí v lidech vyvolat, ví nejlépe jejich panička Zuzana Nosková z Horního Slavkova na Sokolovsku. Jako členka Dobrovolnického centra Střípky v Sokolově totiž dvakrát týdně chodí se svými pejsky na oddělení dlouhodobě nemocných do místní nemocnice, kde na chlupatá stvoření toužebně čeká nejedna náruč. Jednou za čtrnáct dní se pak objevuje mezi klienty Domu ošetřovatelské péče v Dolním Rychnově.

„Pacienti reagují báječně. Jsou pokaždé moc vděční. Tečou jim slzy dojetím, někdy i sestrám, když je setkání až příliš dojemné. Pejsci jsou hraví, skočí lidem do klína, nebo i do postele. Pak se přitulí a pochutnají si na sušenkách, co pro ně mají lidé připravené,“ popsala veselou atmosféru návštěv Zuzana Nosková.

Jelikož se tomuto poslání věnuje šestým rokem může odpovědně říci, že canisterapie skutečně pomáhá. „Staří lidé viditelně pookřejí, uklidní se a zlepší se jim psychika. Příkladem je devadesátiletý pán, který s nikým nemluví, jen se pejsky,“ pověděla.

Vytrénované fenky vydrží rozdávat energii přibližně dvě hodiny, pak začínají být unavené a sami potřebují odpočinek. A práce mají opravdu hodně. Svědčí o tom počet navštěvovaných seniorů, těch je v současné době kolem osmdesáti. Za pravidelnou pomoc a citlivý přístup k pacientům dostala Nosková aktuálně prestižní cenu udělovanou dobrovolníkům - Křesadlo.

Autor: Milan Hloušek

 

Zdroj: www.denik.cz