Vzteklina se může projevit i za půl roku

02.02.2009 12:03

V České republice stejně jako v celé Evropě riziko onemocnění vzteklinou již několik let nehrozí. To se však nedá říci o většině rozvojových zemí, proto se při jejich návštěvě očkování doporučuje.



Autor:
Lenka Ivánková
28.1.2009 15:34



Autor: DENíK/Karel Pech
U preventivního očkování stačí k vytvoření protilátek tři očkovací dávky. Při pokousání nebo škrábnutí zvířetem bez předešlého očkování se provádí takzvaná post expoziční profylaxe – vakcinace zvýšenou dávkou již hotových protilátek ve formě imunoglobulinu.

Na rozdíl od preventivního očkování je potřeba zvýšit dávku ze tří na pět. Inkubační doba potřebná na projevení příznaků nemoci závisí na místě pokousání.

„Při poranění v oblasti hlavy a krku se příznaky dostavují již za několik dní, pokud bylo poranění na dolních končetinách, může se projevit až za šest měsíců,“ vysvětluje Zdenka Manďáková z Centra cestovní medicíny v Praze.

Čím delší je inkubační doba, tím větší je šance na vyléčení. Pokud nelze navštívit nemocnici v co nejkratší době, nejlépe v místě úrazu, je potřeba pomoc vyhledat ihned po návratu z dovolené.

Kromě očkování proti vzteklině je potřeba mít v pořádku i povinná očkování s omezenou dobou účinnosti. Například u tetanu by dospělí měli být přeočkováni každých patnáct let.

„Pes, který způsobí pokousání, nemusí mít vzteklinu, a člověk může zemřít na tetanus, pokud nebyl v inkriminované době chráněn vakcínou,“ doplňuje Zdenka Manďáková.