2. Canisterapeutický víkend 2011 Větřkovice 4. – 5. června

17.06.2011 18:27

Již podruhé pořádala v tomto kalendářním roce naše organizace Podané ruce, o.s. canisterapeutickou víkendovou akci. Tradičního setkání se zúčastnili jak zkušení canisterapeuté tak nezkušení a snad i budoucí dobrovolníci canisterapie.


Počasí větřkovických dnů bylo opravdu krásné a sluníčko nám svými paprsky pohodovou atmosféru jen dokreslilo.

K přetestování / PTCTP-O po dvou letech přistoupilo 10 canisterapeutů se svými pejsky.

2 CT týmy přistoupily v novém složení, a to zkušený CT dobrovolník / psovod + nový pes.

8 CT týmů přistoupilo k přetestování ve stejném složení jako před dvěma lety.

Bohužel v případě přetestovaných týmů je potřeba brát v úvahu, že pejsci např. pracují již dlouho či první testy absolvovali hned na přípustné věkové hranici a jak je všeobecně známo, psi větších plemen a povaha uvedených ras se tvaruje až do tří let věku zvířete.

Z přetestovaných CT týmů obdrželo dvouletý zkouškový certifikát 6 týmů. Z výše uvedených důvodů jeden CTT obdržel certifikát s platností na 1 rok a jednomu CTT bylo doporučeno přistoupit k PTCTP-O až za rok. Věříme, že všichni jsme to cítili stejně jako zodpovědná zkušební komise a ještě více zapracujeme na kvalitní přípravě svých týmů.

K povahovým testům canisterapeutického psa (PTCTP) přistoupily zcela poprvé  4 týmy. Skupinku „nováčků“ tvořili lidé pohodoví, přátelští a sympatičtí. Měli opravdový zájem o problematiku a své psy (2 x Bernský salašnický pes, Zlatý retriever a Labradorský retriever hnědé barvy) měli náležitě připravené a v psychické pohodě. Všechny CTT z této skupiny obdržely zkouškový certifikát s platností na dva roky (z toho jeden CTT převzal certifikát JUNIORA).

Odborný seminář  měl komornější formu (5 školených osob), ale právě díky tomu byl přístup přednášejících individuálnější.

Avšak zajímavá skladba přednášek a nových přednášejících nalákala i nás, ostatní  účastníky víkendu.

■ Do světa canisterapie uvedla svou přednáškou všechny přítomné paní předsedkyně sdružení – Bc. Helena Fejkusová.

■ Druhý zajímavý příspěvek o komunikaci s klienty se specifickými potřebami přednesla paní Bc. Irina Tkačová – metodička v sociálních službách.

■ V zápětí následovala názorná a praktická ukázka „zajímavé rady a postřehy z CT praxe“ aneb jak využít pomůcky a svou fantazii při práci s klienty canisterapie. Velmi zajímavě a poutavě doplnily obsahovou skladbu semináře svou přítomností dva zkušené a sehrané CT týmy – Dagmar Holíková a Radka Růžičková se svými fenečkami (Krátkosrstá kolie, Český strakatý pes a Čínský chocholatý pes).

■ Poslední odborný příspěvek „preventivní veterinární péče“ zajistila paní veterinářka - MVDr. Petra Domesová. Měli jsme tak možnost i my zkušení chovatelé dozvědět se zajímavosti, novinky a možnosti, jak lze o naše čtyřnohá zlatíčka dobře pečovat. Doslova výživné dotazy nám fundovaně paní veterinářka zodpověděla a zdůvodnila. Také zde se rozvinula široká diskuse, kde jsme obratem dostali odpověď od odborníka.

 

Canistéma se prolínalo i při večerním posezením u ohníčku, kde se tmelí víkendový kolektiv.

 

Nedělní den jsme si v duchu přátelské stmelené atmosféry a krásného počasí  užili až do oficiálního zakončení víkendové akce, kdy jme se po poledni rozjeli všemi směry ke svým domovům.

 

Pohoda a relax budou na vás dýchat z větřkovických fotografií, které si můžete prohlédnout na přiloženém odkazu.

 

Krásné léto a další povedené akce Vám a psíkům

přeje za organizaci Podané ruce, o.s. kolektiv realizátorů červnové CT akce!

 

https://podaneruce.rajce.idnes.cz/CT_vikend_-_Vetrkovice_-_cerven_2011/