Cena Olgy Havlové

27.05.2016 13:26

Posláním Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové je pomáhat lidem, kteří se pro svůj nepříznivý zdravotní a sociální stav těžko včleňují do společnosti a nemohou se bez pomoci druhých sami o sebe postarat. Svým působením se nadace snaží o rozvoj duchovních hodnot, vzdělání, ochranu lidských práv a všeobecně uznávaných humanitárních hodnot.

 

Cílem projektu je

  • ocenění vynikajících jednotlivců a sdružení v péči o zdravotně postižené 
  • propagace úlohy nestátních neziskových organizací v České republice
  • poděkování dárcům, spolupracovníkům a dobrovolníkům 
  • propagace činnosti VDV prostřednictvím zahraničních sesterských organizací a významných dárců

 

Letošní, dvacátý druhý ročník udílení Ceny Olgy Havlové je zároveň spjat se vzpomínkou na 20. výročí úmrtí Olgy Havlové a na nedožité 80. narozeniny Václava Havla. Partnerem Ceny se stala Knihovna Václava Havla.

 


V letošním ročníku 2016 byla nominována členka Podaných rukou, z .s., která stála při zrodu naší neziskové organizace, naše spolupracovnice, dobrovolnice canisterapie a především naše skvělá a vždy ochotná a obětavá kamarádka s obrovským srdcem,

            Paní Ing. Monika Křístková.

 

Cenu Olgy Havlové udělil Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové dne 23. 5. 2016 v prostorách Výstavní síně Mánes, ale paní Monika se bohužel nemohla slavnostní akce osobně účastnit, a tak ji poděkování z Prahy předaly zástupkyně naší organizace: Bc. Helena Fejkusová a Ing. Hana Kudrnová.

 

Letošním nositelem Ceny Olgy Havlové se stal umělecký fotograf Václav Fanta z Prahy. Přestože před mnoha lety přišel o zrak, dodává Václav Fanta životní optimismus a všestranně pomáhá lidem se stejným postižením.

Více na: www.vdv.cz/

 

Seznam nominovaných na Cenu Olgy Havlové 2016

 

č.

jméno nominovaného

činnost nominovaného

1

Jiří Bergr, Liberec

Předseda výboru Svazu zdravotně postižených motoristů, předseda Autoklubu invalidů AČR v Liberci. Vzdor následkům závažného úrazu se zapojil do spolupráce na vývoji a zdokonalování ručního ovládání automobilů.

2

Lucie Bittalová, Brno

IN MEMORIAM

Studentka, aktivistka, zaměstnankyně Úřadu vlády - pracovala pro iniciativu HateFree Culture, iniciovala kampaň "Měsíc raka" - výzvu k prevenci rakoviny děložního čípku.

3

Václav Fanta, Praha

Umělecký fotograf, před 25 lety přišel o zrak. Spoluzakládal někdejší Katolickou nadaci pro nevidomé. Pod Sjednocenou unií nevidomých a slabozrakých SONS založil pěvecký sbor nevidomých Vokál. Je autorem deskové hry pro nevidomé QARDO. Pomáhá v agentuře R MEDIA při tvorbě charitativních kalendářů.

4

Eva Francová,

Kladruby u Vlašimi

Sekundární lékařka na neurologickém oddělení Rehabilitačního ústavu v Kladrubech. Ani výrazné svalové postižení a sluchový handicap jí nezabránily v další práci.

5

Alena Fritschová, Louny

Je členkou organizace "Pomoc bližnímu" a přes vlastní chronické zdravotní problémy pomáhá starším
a nemocnými lidem a doprovází je na úřady a k lékařům.

6

Dita Horochovská, Náchod

Ani pohybové omezení ji neodrazuje od práce. Působí ve společnosti Senior fitnes z. s. Je také učitelkou práce
s počítačem, zejména na programech s hlasovým ovládáním.

7

Zdeněk Janda, Kladno

Předseda Asociace muskulárních dystrofiků. Přestože je sám postižen muskulární dystrofií, prosazuje zájmy osob se stejným postižením a organizuje pro ně rekondiční pobyty.

8

Monika Křístková,

Frýdek-Místek

I přes své progresivní svalové onemocnění byla spoluzakladatelkou organizace Podané ruce a organizace Podané ruce - osobní asistence. Jako dobrovolnice se také věnuje canisterapii.

9

Radka Kulhánková, Praha

Vzdor závažnému chronickému onemocnění pracuje
v Domově Sue Ryder jako fundraiser. Byla organizátorkou charitativní jízdy "Expedice 53" pro důstojné stáří a lidi
s roztroušenou sklerózou.

10

Milan Langer, Olomouc

Je členem spolku Trend vozíčkářů Olomouc, zabývá se bezbariérovými projekty a zapojil se do projektu Bezbariérová Olomouc.

11

Milan Linhart, Ostrava

Ač trpí výrazným pohybovým a zrakovým omezením, pracuje jako historik umění a působí jako předseda zrakově postižených Klubu českých turistů.

12

David Lukeš, Praha

Aktivně působí jako komerční právník, jednatel České asociace paraplegiků, ředitel Centra Paraple, člen výkonného výboru Českého svazu tělesně postižených sportovců a prezident Českého ragbyového svazu vozíčkářů.

13

Zdena Miková, Praha

Bydlí v chráněném bydlení "Pohoda", pracuje v kavárně Bílá vrána, pomáhá v organizaci Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením jako konzultantka.

14

Tomáš Musílek, Semily

V dětství utrpěl těžký úraz, nyní pracuje jako provozní zaměstnanec v Jedličkově ústavu v Liberci.

15

Zdeňka Myšáková, Praha

Prodělala těžký úraz po pádu z kola. Je dobrovolnicí
v Centru moderní rehabilitace pro osoby se získaným poškozením mozku (ERGO Aktiv), kde pomáhá ergoterapeutům a fyzioterapeutům. Některé terapie sama vede.

16

Petr Pašník, Praha

Přes postižení dětskou mozkovou obrnou pracuje jako lektor pro ovládání počítače hlasem. Je členem týmu Polovina nebe, o.p.s. - poskytovatelů sociálních služeb.

17

Iva Perlíková, Praha

Bývalá primářka v Domově sv. Karla Boromejského se i přes následky těžkého úrazu brzy vrátila do práce a je nesmírně pozitivním člověkem, který s vysokou odborností, bohatstvím zkušeností a zároveň krásným lidským přístupem pomáhá všem pacientům v Domově. 

18

Michal Roškaňuk, Praha

Zakladatel organizace Adventor (sdružení odborníků a osob s autismem) - poradce a terapeut autistů.

19

Jana Soferová, Louny

Pomáhá ženám, které podstoupily ablaci prsu.

20

Jitka Štambachová, Praha

 IN MEMORIAM

Bývalá výkonná ředitelka Nadace Bona (1998 – 2014), zasloužilá organizátorka projektů pro lidi s duševním onemocněním, zvláště chráněného bydlení.

21

Kateřina Vítová, Praha

I přes výrazné postižení způsobené dětskou mozkovou obrnou vystudovala kulturologii na FF UK a právo na Právnické fakultě UK v Praze. Zabývá se "medicínským právem" v oblasti práv klientek porodnické péče, spolupracuje s o.s. APERIO v oblasti poradenství.

22

Heřman Volf, Praha

Předseda občanského sdružení Cesta za snem. Vzdor svému zdravotnímu postižení způsobenému úrazem jezdí na kole po Evropě ve prospěch handicapovaných dětí
a pořádá besedy a přednášky v rehabilitačních ústavech, spinálních jednotkách, školách a na sympoziích.