Canisterapie Náš svět, příspěvková organizace

19.02.2012 09:55

V sociálním zařízení Náš svět, příspěvkové organizaci provádí Canisterapii občanské sdružení „ Podané ruce“ tým paní Fejkusové a paní Olbrechtové  s pejsky se jmény Dafne, Walda a Keily
Canisterapie se provádí u dětí a dospělých, s různým stupněm mentálního postižení, autismem, smyslového postižení, tělesného postižení, psychologická a psychiatrická onemocnění a další…

U každého postižení se canisterapeut snaží působit na uživatele tak, aby udržel jejich pozornost. Pejsek podporuje sbližování se s okolím a komunikativnost, zajišťuje pocit ochrany a jistoty. Je to důvěrník, kamarád a věrný společník.

Prováděna Canisterapie v sociálním zařízení u dětí a dospělých je především hrou s pejskem, rozvíjí u dětí a dospělých motorickou činnost, podporuje a rozvíjí fantazii.

 

Pejsek motivuje uživatelé ke cvičení, je zdrojem ke zlepšení komunikace s okolím. Při starosti o pejska se odvede pozornost od vlastních potíží. Důležité je, že pejsek prolomuje bariéry osamělosti.

Je to kamarád a společník, který snižuje strach a stres z neznámého prostředí. Pejsek zvyšuje nezávislost uživatele, dokáže ho varovat před překážkami či jiným nebezpečím, zvyšuje soběstačnost a sebedůvěru.

U autistických dětí v sociálním zařízení je canisterapie velmi důležitá především pro jejich styk s okolním světem. Pejskové plní roli určitého prostředníka mezi lidmi a okolním světem a přispívají k jejich duševní rovnováze, snižují pocit osamění. Prostřednictvím pejska lze dosáhnout zlepšení projevů autismu.

Pro uživatelé trpící epilepsií je canisterapeutický pes uklidňujícím faktorem a může být nápomocen při snížení záchvatů, dodává pocit bezpečí, svobody a volnosti. Pejsek je objektem péče a tím odvrací pozornost od psychických potíží a dochází ke snižování pasivity, apatie a otupění uživatelů hlavně jsme to poznali na domově se zvláštním režimem.

Při canisterapii v sociálním zařízení, kterou provádí tým paní Fejkusové a paní Olbrechtové s pejsky jsme velmi spokojeni a vidíme i ty malinké pokroky, které jiným lidem mohou přijít jako běžné, avšak pro nás a naše uživatelé sociálních služeb mají obrovský význam.

Tímto bych chtěla poděkovat celému týmu“ Podaných rukou“ za Canisterapii v sociálním zařízení Náš svět, příspěvkové organizaci.

 

Červenková Eliška                                                               

v Pržně dne 16. 12.2011